2020-ra az unió energia igényének akár 40 százalékát is fedezhetik napelemekkel


Az uniós épületek tetejére és homlokzataira szerelt napelemekkel akár az EU energiafogyasztásának negyede biztosítható lenne.
Az uniós tagországok épületeinek negyven százaléka (22 ezer km2), s a homlokzatok 15 százaléka alkalmas napelem telepítésére, amivel az EU teljes energiaigény kétötöde fedezhető lenne – derül ki az Európai Napelemipari Szövetség (EPIA) közelmúltban napvilágot látott közleményéből. A számítások szerint a teljes felület kihasználásával 1500 gigawatt kapacitást lehetne elérni, ami évente 1400 terawatt energiát termelhetne.


A spanyol napenergia ipar előtt hatalmas lehetőségek állnak, hiszen az egyre inkább jellemző decentralizáció következtében több tízezer munkahelyet hozhat létre szerte az országban – jelentett ki a „Solar Decathlon” elnevezésű, az épületbe integrált napelemekről (BIPV) szóló nemzetközi konferencián Virgilio Navarro, az EPIA alelnöke. Annál is inkább így van ez, mert az épületbe integrált napelemek telepítése egyre jobban föllendíti a kapcsolódó iparágakat, hiszen különböző alkalmazásai javítják az épületek passzív energiarendszerét, illetve helyettesítik azokat, s telepítésük előkészítéséhez elengedhetetlen a megfelelő szakértelem.


Számos európai országban a BIPV eszközök telepítését az épületre szerelt rendszerekhez (BAPV) képest megemelt betáplálási tarifákkal ösztönzik. Ennek hatására például Francia- és Olaszországban már a piac harmadát a BIPV eszközök uralják. Ezzel szemben Német- vagy Spanyolországban, ahol nem tesznek különbséget a napelemes rendszerek betáplálási tarifái között, még az egy százalékot sem éri el a BIPV rendszerek részaránya.

 

2012-től az EU tagállamoknak adoptálni kell az épületekre vonatkozó energiahatékonysági direktívát (EPBD), amely 2020-ra előírja, hogy az új épületek csaknem nulla energiafelhasználásúnak (NZEB) kell lennie. Ennek a célnak az elérésében igen komoly szerepet tölthetnek be a BIPV technológiák – hangsúlyozta Adel El Gammal, az EPIA főtitkára.

 

Forrás: TRANZIT